Betydningen Af Termisk Isolering Af Udendørs Saunaer Og Vildmarksbade

I denne artikel vil vi snakke om nødvendigheden af at isolere udendørs saunaer og vildmarksbade termisk. Vi efterstræber alle større besparelser og mindre energiforbrug i vores boliger i de hårde vintre. Hvis du har eller overvejer at få en udendørs sauna eller et vildmarksbad, kan du også spare penge! Vi vil snakke om:

  • Hvad er termisk isolering, og hvordan beskriver vi det;
  • Betydningen af og fordelene ved termisk isolering af vores udendørs saunaer og vildmarksbade;
  • Konstruktionseksempler.

Termisk insolering – hvad du skal vide

Termisk isolering reducerer varmeoverførsel (dvs. overførelse af termisk energi mellem genstande med forskellig temperatur) mellem genstande. De fem mest almindelige termisk isolerende materialer er ifølge thermaxxjackets.com glasfiber, mineraluld, cellulose; polyurethanskum, polystyren. Værdien R beskriver, hvor godt et givet isoleringsmateriale er. Glasfiber er et fremragende isoleringsmateriale med R-værdier, der spænder fra R-2,9 til R-3,8 pr. tomme. Mineraluld har en R-værdi, der spænder fra R-2,8 til R-3,5. Polyurethanskum isolering har som regel en R-værdi på ca. R-3,6 pr. Tomme i tykkelse. Polystyren har den højeste R-værdi på ca. 5.

Betydningen af termisk isolering for udendørs saunaer og vildmarksbade.

Her hos TimberIN anstrenger vi os meget for at undersøge de bedste termiske isoleringsmuligheder for vores udendørs saunaer og vildmarksbade. Vi er overbevist om, at termisk isolering ikke blot sparer energi og indirekte penge til opvarmning af vandet i vildmarksbadet, men det øger produktets levetid. Hvis termisk isolering er gjort ordentligt, behøver man ikke så tit at fyre op i saunaen eller opvarme vandet vildmarksbadet. Det betyder mindre hyppig brug af varmeapparatet og derfor en længere levetid for produktet.

Konstruktionseksempler og billeder af, hvordan vi foretager isoleringen af en udendørs sauna

Lad os allerførst tale om de termiske isoleringsmuligheder for udendørs saunaer. Figur 1 viser et tværsnit af væggen på en udendørs sauna. “+” repræsenterer varmerummet – indersiden af saunaen – og “-“ repræsenterer kulden udenfor. Bemærk venligst at forholdet til materialets tykkelse ikke er medregnet.

Tværsnit Af Isoleret Udendørs Saunavæg Insulated Outdoor Sauna`s Wall

Figur 1. Tværsnit af isoleret udendørs saunavæg insulated outdoor sauna`s wall

Lad os identificere de vigtigste materialer i ovenstående eksempel på termisk isolering. Det første (1) repræsenterer træpanelerne (44 mm tykke); det andet (2) – fugtighedsbarriere. Det primære formål med fugtighedsbarrieren er at undgå indtrængen af vand eller damp til isoleringslaget (3). Egenskaberne ved fugtighedsbarrierer mod ydersiden og indersiden er forskellige. Yderlaget gør isoleringen vandtæt, og det indre lag forhindrer dampen i at nå ind til isoleringslaget. De er begge meget tynde, og derfor er deres tykkelse ikke angivet. Det fjerde og sidste lag er de indre træpaneler, som er 20 mm tykke. De er nødvendige til at støtte isoleringslaget. Det bør bemærkes, at fugtighedsbarrieren udefra ikke nødvendigvis altid skal være der. Det afhænger af saunatypen. De ydre træpaneler, der danner saunaens væg er som regel dækket af bituminøse tagsten, der også fungerer som et vandtæt lag.

Hvis vi for eksempel sammenligner en sauna, der ikke er isoleret, med en, der er, ser tværsnittene meget forskellige ud. En udendørs sauna, der ikke er isoleret, har ikke andet, tredje og fjerde lag.

De indre træpaneler (4) er, ligesom bænkene inden i, som regel lavet af asp eller lindetræ. Denne trætyper opvarmes ret langsomt, så det er meget mere behageligt at sidde på. Den anden grund er, at asp eller lind ikke producerer harpiks, som er meget klistret, og det ville ikke være rart at sidde i saunaen på en klistret bænk.

Herunder billeder af, hvordan vi isolerer saunaen med mineraluld.

De Bredere Understøttende Træbuer Giver Plads Til Isolering Og Indre Træpaneler

Figur 2. De bredere understøttende træbuer giver plads til isolering og indre træpaneler

Isolering Af Bagvæggen.

Figur 3. Isolering af bagvæggen.

Installation Af Mineraluld Og Dampbarriere Fra Indersiden Af Saunaen

Figur 4. Installation af mineraluld og dampbarriere fra indersiden af saunaen

Indre Paneler Af Asp Eller Lindetræ Til At Støtte Isoleringslaget

Figur 5. Indre paneler af asp eller lindetræ til at støtte isoleringslaget

Isolering af et udendørs vildmarksbad

Isolering af en udespa er den vigtigste faktor for produktets levetid og kvalitet. Det er yderst vigtigt at spaen er godt isoleret. Vi tilbyder 3 forskellige slags udendørs vildmarksbade. (1) udespaer lavet helst af træ; (2) udendørs vildmarksbade med indre foring af polypropylen og dekorativt træ på ydersiden; og (3) udendørs spaer med indre foring af glasfiber og dekorativt træ.
Vildmarksbade af træ er lavet af træ hele vejen igennem og kan derfor ikke isoleres. Udespaer med hvilken som helst af ovennævnte foring kan isoleres. Vi tilbyder en total isoleringsmulighed, der omfatter isolering af vægge, bund og låg (dæksel).
For at isolere vores udespaer grundigt, bruger vi enten polystyrenpaneler eller polyurethanskum. Valget af materiale afhænger af spaens design. Hvis modellen er lavet med foring af polypropylen, bruger vi altid polystyrenpaneler, men hvis modellen på den anden side er lavet med glasfiber foring, bruger vi polyurethanskum. Den gennemsnitlige tykkelse af vores isolerende lag er ca. 4 cm. Væggene og bunden er som regel isoleret med tykkere lag.
Billederne (6, 7) nedenfor viser eksempler på, hvordan de isolerede vægge og låg ser ud.

Isolerede Vægge På Glasfiber Model. Polyurethanskum.

Figur 6. Isolerede vægge på glasfiber model. Polyurethanskum.

Isolerede Vægge Og Bund På Spa Af Polypropylen. Polystyrenpaneler.

Figur 7. Isolerede vægge og bund på spa af polypropylen. Polystyrenpaneler.

Figur 8 viser de isolerede glasfiber og trælåg.

Viser De Isolerede Glasfiber Og Trælåg.

Figur 8. Isolerede trælåg på venstre side og isolerede glasfiberlåg på højre side

Afslutningsvis

Ifølge testning, vi gjorde i 2016 afhænger opvarmningstiden af saunaer og vildmarksbade meget, afhængigt af, om de er isoleret eller ej. Opvarmsningstiden (til 90oC) af en ikke-isoleret sauna var på omkring 60 – 90 minutter. Det nøjagtige tal afhang af størrelsen og typen af saunaen. Det lykkedes os at reducere opvarmningstiden til 30 – 60 minutter med ordentlig isolering. Som resultat af dette, sparede vi på elektriciteten eller på den mængde brænde, der skulle til for at øge saunaens temperatur. Så fordelen ved isolering ses tydeligt.

Vi så de samme resultater med isolering af udespaer. Den normale opvarmningstid for en ikke-isoleret udespa lå omkring 4 timer afhængigt af udendørstemperaturen (i vores tilfælde var den på 5oC) og på, hvilken slags brænde, der blev brugt. Ordentlig isolering reducerede igen opvarmningstiden med omkring 30 minutter. Det, der overraskede os mest, var at temperaturfaldet natten over (ved -10oC) kun var på 4 – 5 grader.

Det er helt sikkert, at ordentlig isolering er et stort arbejde, men det er umagen værd! Nu tilbyder vi en total isoleringsmulighed til vores glasfibermodeller helt gratis! Få selv en, mens tilbuddet varer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *